Huset Huskdigselv
Nu har Huskdigselv jo til huse i en meget gammel, smuk og historisk ejendom. Vi får ofte spørgsmål til bygningen og dens historie, når klienter kommer første gang, og oplever den særlige stemning, som der er i huset.
Denne side indeholder
Klinikkens specialer
Læs mere
Behandlere i
Huset Huskdigselv
Læs mere
Kliniklokale til leje
Læs mere
Nybrogades historie
Nybrogade ligger i den ældste del af København, tæt ved Slotholmen og Christiansborg.
Navnet Nybrogade skyldes en bro, der kort før eller under den svenske belejring i 1658-60 blev bygget fra Slotsholmen og over kanalen til Knabrostræde. I 1726 blev broen nedlagt, men navnet hængte ved.
Huset på Nybrogade 20 var en del af det kvarter, man kaldte Snarens Kvarter, opkaldt efter Rådmand Erling Jonssøn Snare, der også lægger navn til Snaregade, ikke langt fra huset hér.
Snarens Kvarter og Nybrogade blev hårdt ramt under bybrandene i 1685, 1728 og 1795. Selve det middelalderlige gadenet bevarede dog sin krogede karakter, men der findes næsten ingen bygninger tilbage fra før denne periode.
Branden i 1728 er den største brand i Københavns historie. Den rasede i 2,5 døgn, og omkring 1600 af byens i alt 4100 huse brændte. Det samme gjaldt Nybrogade 20, og det hus man ser ud imod kanalen idag, er da også fra efter den store brand. Det er nemlig fra 1731, og blev opført af prammand Ole Hansen.
De mange huse – inklusiv Nybrogade 20 – der blev bygget efter den store brand, fik betegnelsen “ildebrandshuse”, og var markant anderledes end de små-gårde og lave enfamilies huse, som tidligere havde præget bybilledet.
Nu blev der bygget i etager, der blev udgravet kælder, og man skabte en egentlig facade ud mod gaden i form af gavlkviste.
Den fine røde hoveddør, som du møder, når du besøger Huskdigselv stammer fra 1904, og udskæringen derpå udgøres af Københavns Tømmerlaugs emblem. De havde nemlig kontor i ejendommen i disse år.
Det er noget helt særligt at få lov til at bebo en ejendom med så megen historie, og vi er stolte over at netop vores klinik nu træder ind i de københavnske historiebøger, mens vi, for en tid, har vores gang i de smukke lokaler. Og når vi ikke er her mere, vil ejendommen på Nybrogade 20 stadig stå, og kunne fortælle sin unikke historie igen og igen