Over 22 års erfaring ✽ RAB Godkendt ✽ Centralt placeret i København

Winnie er jordemoder med det bedste fra begge verdener

Winnie Wurlitzer er jordemoder og var en af de første i Danmark til at bruge akupunktur som smertelindring i forbindelse med graviditet og fødsel. Det har hun gjort på fødegangene rundt om i Danmark i 23 år. Fra december 2023 har hun taget imod kvinder i huset Huskdigselv.

“Det er en kæmpe fordel, at folk kan møde mig både i det etablerede system og her hos Huskdigselv. Hvis jeg kan hjælpe, så er det for mig lige meget, om det er i det etablerede system eller i det private. Jeg ved, hvad jeg kan, og at det virker. Jeg har lært rigtig meget på jordemoderskolen og i faget, men jeg har også lært meget fra den alternative verden. Kommer du under mine vinger, så hjælper jeg dig, det ved jeg,” siger Winnie. 

Trods hendes mange års erfaring som først zoneterapeut, siden jordemoder og akupunktør, gør hun en dyd ud af at kende sine grænser og kompetencer og føler sig bedst tilpas i et hus, hvor man kan henvise til andre. Det kan hun på fødegangen på Roskilde Universitetshospital, hvor hun har sin daglige gang, men også hos Huskdigselv. 

“Sammen kan vi skabe et godt, trygt og sikkert forløb for kvinder og par. Lige fra de ønsker at blive gravide til de står med baby i armene,” siger hun om samarbejdet hos Huskdigselv.    

Dokumenterede akupunkturs effekt på fødende

privat jordemoder hos huskdigselv københavnWinnie har altid elsket at nusse om andre og været særlig optaget af at massere fødder. Der var noget ved dem, der dragede hende. I begyndelsen af 1980’erne uddannede hun sig til zoneterapeut. Så mødte hun heksen Dannie Druehyld, som efter nogle snakke om urter, healing og kvinder, spurgte Winnie, om hun godt vidste, at hun skulle være jordemoder. Det vidste Winnie ikke. Og så alligevel vidste hun det godt. 

“Jeg var optaget af at arbejde med kvinder, sygepleje og helse. Alt det, jeg var optaget af, fandtes ligesom i jordemoderfaget.
Jeg kendte også et par stykker, der arbejdede som jordemødre og synes, at det var spændende,” siger Winnie. 

Hun blev uddannet og arbejdede nogle år som praktiserende jordemoder på Skejby. Flere af kvinderne i hendes konsultation efterspurgte naturlige smertelindringsmetoder under graviditeten og selve fødslen. Winnie var i mellemtiden blevet optaget af akupunktur og gik sammen med en kollega i gang med at undersøge, om der var evidens for, at det kunne være effektivt på fødegangene. Der var bare ikke særlig meget evidens at finde dengang. 

“Vi ville gerne bruge akupunktur på de fødende, men på et universitetshospital kan man ikke bare begynde at stikke med nåle. Det betød, at vi først måtte lave et forskningsprojekt,” fortæller Winnie, der sammen med en kollega gik i gang med det omfattende arbejde. 

I otteethalvt år lavede de pilotprojekter, trænede deres kolleger i at bruge nåle, skrev forskningsprotokol, dataanalyserede og publicerede i 2006 rapporten Akupunktur som smertelindring og beroligende effekt under fødsler 

“Lægerne var meget overraskede over resultatet, og siden er det blevet indført på alle landets fødesteder, at man kan anvende akupunktur som smertelindring,” fortæller Winnie. 

“Jeg ved, det virker”

jordemoder hos HuskdigselvI den tid, Winnie har arbejdet som jordemoder på forskellige fødegange rundt omkring i Danmark, har hun oplevet, at det alternative er blevet mere og mere anerkendt. 

“For 10-15 år siden rynkede mange læger på næsen af zoneterapi og akupunktur, men lige så stille og roligt er det blevet mere almindeligt. Også i det etablerede system. Jeg ved for eksempel, at Holstebro Fødeafdeling tidligere registrerede akupunkturs virkning op imod pethidin. Det viste sig, at pethidin-forbruget blev nedsat med 75 procent, når man brugte akupunktur. Det var i midt 90’erne. Det var det, der lagde op til, at vi lavede et egentligt forskningsprojekt. Nogle siger, at de ikke tror på det, men jeg VED, at det virker,” siger Winnie. 

Ved siden af sin praksis hos Huskdigselv arbejder Winnie på fødegangen på Roskilde Universitetshospital. Her har hun stået med kvinder på svangreafdelingen, som lægerne har opgivet at smertelindre med morfin, fordi det ingen effekt havde. Winnie prøvede i stedet med sine akupunkturnåle, og for langt de fleste, har det haft en effekt. 

“Vores forskningsprojekt viste, at for 10-15 procent tager akupunkturen al smerte. I den anden ende af skalaen er der 10-12 procent, der ingen virkning mærker. Den store midtergruppe oplever, at det dæmper smerterne så meget, at de kan arbejde med veerne og ikke føler, at de skal dø. Nogenlunde den samme statistik er gældende i forhold til kvalme og ve-stimulation. Det er virkelig gode resultater,” forklarer Winnie. 

Jordemødre er gået i front med anvendelsen af akupunktur inden for sundhedsvæsenet. I flere år har Winnie lavet fem dages kurser for jordemødre, læger og sygeplejersker, som selv har lært at bruge nåle. Også på andre afdelinger end fødeafdelingerne. På alle fødestuer i Roskilde ligger der mapper med billeder af triggerpunkter, som kan stimuleres for at smertelindre. Hver tirsdag har Winnie udelukkende konsultationer i Roskilde for kvinder, der ønsker akupunktur for at lindre kvalme, bækkensmerter, opkast, migræne, angst, væske i kroppen eller andre graviditetsrelaterede gener. Hun indgår også i det almindelige vagtskema på hospitalet og elsker at være både i det etablerede og det private. 

“Begge verdner er fantastiske. I det private brænder jeg for behandlingerne og det samtalebaserede jordemoderarbejde. Rent fødemæssigt er min force at gøre fødslen så rolig som overhovedet muligt ved at smertelindre og skabe trygge rammer, selvom fødslen foregår på et hospital. Jeg kan godt lide at arbejde sammen med andre jordemødre og læger omkring selve fødslen. Samtidig er det etablerede system presset, og der er begrænset tid til den enkelte gravide op til fødslen. Derfor er der fordele ved begge verdener, og det er kun en fordel, at jeg bevæger mig begge to,” siger Winnie. 

Individuel behandling

Tidligere har Winnie haft sin egen lille mobilvirksomhed, hvor hun har kørt rundt i landet og givet akupunktur. Men hun savnede et klinikfællesskab, og da en jordemoderkollega foreslog hende at tage kontakt til Huskdigselv, var hun ikke i tvivl. 

“Izabella og jeg kunne lide hinanden med det samme. Vi er også samme stjernetegn og havde begge gult og sort tøj på, da vi mødtes første gang. Det var vi ved at dø af grin over. Fagligt passer jeg også godt ind. Vi er alle sammen zoneterapeuter, og jeg ved, hvad deres arbejde går ud på. Men de er mere specialiserede på det område, end jeg er. Jeg kan bidrage med noget ekstra i klinikken, som passer godt ind i arbejdet med graviditet, fødsler og babyer,” siger Winnie. 

Til at begynde med er hun hos Huskdigselv hver mandag og kan både bookes til jordemoderkonsultation og akupunktur. Hun ser frem til, hvordan hun, Izabella , Thea og Mette kan henvise til hinanden alt efter, hvad den enkelte kvinde, mand eller par har brug for.
“Det er ikke altid, at den ene har alt det, der skal til, og så er det smart at kunne sende klienterne lidt rundt mellem hinanden og give dem det allerbedste. Uanset om de skal til to eller tre forskellige behandlere eller bare blive hos den samme, som får støtte og inputs fra de andre. Det føles virkelig godt,” smiler Winnie. 

Hun er uddannet i den klassiske akupunktur, som blandt andet rummer Yuan Qi, der er særligt effektivt til smertebehandling. Tilgangen forudsætter et grundigt indblik i den enkeltes symptomer, hverdag og rutiner omkring kost, søvn og motion. Der er ikke som i traditionel akupunktur generelle punkter for eksempelvis migræne. Derfor arbejder Winnie på baggrund af et dybdegående spørgeskema, som muligvis bliver en integreret del af at gå til behandling i Huskdigselv. 

“Når behandlingen bliver så specifik på den enkelte person er den meget effektiv. Jeg har lige siddet med tre kvinder, som alle kom til akupunktur mod migræne. Alle fortalte efter første behandling, at de ikke har haft migræne siden. Det er vildt, hvad det kan,” fortæller Winnie. 

Effektiv fertilitetsbehandling – også for mænd

akupunktur for mændI løbet af den første måned hos Huskdigselv havde Winnie en kvinde på briksen, der gerne ville være gravid, men havde udfordringer med sin fertilitet. Knap to uger efter behandlingen blev hun gravid. 

“Hun ringede til mig og sagde, at hun ville have mig hele vejen igennem. Det er det, jeg brænder allermest for. Gravide, der kommer hos mig hele graviditeten og undervejs får smertelindring med nåle, kommer til jordemoderkonsultationer og måske får kropsterapi hos en anden i huset. Måske er Izabella med til fødslen som doula, og jeg er der som jordemoder. Sådan et helstøbt forløb, det kunne være fantastisk,” smiler Winnie. 

Selve fødslen kan foregå både hjemme eller på fødeafdeling, men
når Winnie har valgt at arbejde på en fødeafdeling, handler det om
at hun er glad for det kollegiale samarbejde. Men hun forstår godt
de kvinder der ønsker at komme til jordemoderkonsultationer hos
hende hos Huskdigselv, frem for konsultationer i det etablerede
system, hvor tiden er meget knap, faktisk ¼ af den tid som de kan
få hos Huskdigselv. Der er ikke den travlhed i det private og det
betyder at de gravide har bedre tid til samtalen, uanset hvad det
handler om.

“Hvis jeg i det private oplever noget, der ikke er normalt, vil jeg altid henvise kvinden til egen læge eller hospitalet. Det skal jeg gøre, og det vil jeg gøre. Som jordemoder på Roskilde har jeg selv god erfaring med at arbejde sammen med hjemmefødselsjordemødrene og ved, at et godt samarbejde sagtens kan lade sig gøre,” siger Winnie. 

Udover de gravide brænder hun også for en anden målgruppe. Mændene med nedsat sædkvalitet. 

“Det er altid kvinderne, der kommer, når det har noget med fertilitet at gøre. Det er lige så vigtigt, at mændene får støtte. Ofte er det dem, der har nedsat sædkvalitet, og jeg har gode erfaringer med, at akupunktur har hjulpet kroppen af med affaldsstoffer og gjort sæden mere frugtbar og ren,” siger Winnie.
Hun fortæller, at mændene både i det etablerede og private ofte blot bliver undersøgt, og så sker der ikke mere for dem. Uanset resultatet er det kvinden, der skal i behandling eller selv opsøger alternativ behandling. Det mønster vil Winnie gerne ændre.

“Jeg vil gerne give parret de bedste muligheder. Det ville være fantastisk, hvis de kom her til som par. Sammen eller hver for sig. Så kan vi styrke både kvindens og mandens krop og gøre hjælpen mere effektiv. Det viser erfaringer fra Kina, hvor man aldrig kunne drømme om kun at behandle den ene. Derfor opfordrer jeg også altid kvinder, der kommer hos mig, til at tage deres partner med. Vi må have lavet om på det her,” slutter Winnie.  

Du kan møde Winnie Wurlitzer hos Huskdigselv hver mandag. Book tid her