Over 22 års erfaring ✽ RAB Godkendt ✽ Centralt placeret i København

Overgangsalderens hemmelige superkraft

Vi kender nok alle synet af midaldrende kvinder, som pludselig ud af det blå, svedende og prustende, kaster sig over mod et åbent vindue, som galt det deres liv. Det har altid været forbundet med en vis grad af humor og kvinderne griner ofte, da det kan virke komisk
Hvad sker der dog i kroppen?, hvad har naturen gang i? og hvorfor skal vi dette igennem?

Der er jo nok en mening med galskaben og jeg er sikker på, at der gemmer sig uendelig power i den overgangsalder.

Jeg ved ikke om jeg selv er i overgangsalderen, eller det lader jeg i hvert fald, som om jeg ikke er. Jeg mærker ikke noget til den, selvom jeg jo som minimum er i perimenopausen. Den starter typisk i 40 årsalderen, hvilket jeg jo for længst har passeret, men det er selvfølgelig vanvittigt individuelt.

På en eller anden måde definerer vi ofte vores egen overgangsalder ved, om vi har menstruation eller ej. Der er mange andre symptomer på overgangsalder, som også kan indtræde længe før menstruationen ophører, hjernetåge og træthed f.eks. Mange kvinder tilskriver ikke diverse symptomer i 40 ende som overgangsalder, men der kan ofte være en sammenhæng.

Den følelsesmæssige overgangsalder

At gå fra en livsfase og ind i en ny er ofte forbundet med en vis form for omstillingsreaktion. Det er et stort skifte og for mange kan følelsen komme af akut aldring, nu er man for alvor blevet gammel. Vores cyklus, som vi har lært at kende gennem mange år forsvinder. Vores krop som vi kender så godt forandre sig. Vi kan ikke længere få børn, det er definitivt, og fik vi ikke de børn, som vi dybt inden i os selv havde ønsket os, kan overgangsalderen være svær at rumme, da det er den definitive afslutning af det reproduktive system.

Det er ikke ualmindeligt at føle at man mister noget af sin kvindelighed og for kvinder, som virkelig har gået op i deres cyklus kan det føles lidt forfladiget. Den øgede sexlyst omkring ægløsningen er ikke længere månedens højdepunkt, det kan føles som et tab.

Tabu omkring overgangsalderen

Et stort tabu omkring overgangsalderen og som der ikke bliver skrevet eller snakket meget om, er det med at kvinder kan føle, at de mister noget af deres attraktive kvindelighed. De erfarer at de ikke længere bliver kigget efter på gaden eller smilet til af de jævnaldrende mænd. I hvert fald ikke i samme grad som tidligere. Det kan fremkalde en følelse af, at når vi ikke længere kan føde børn, skal vi ikke længere kunne tiltrække en mand til at befrugte os. Derfor visner denne ungdommelige gnist, og mændene kigger nu efter de yngre kvinder, som stadig har den.

Kvinder som har bundet en stor del af deres identitet op på deres udseende og tiltrækning, kan gå helt i panik og desperat søge at fixe diverse alderstegn, i ønsket om at genvinde lidt af ungdommen, og alt den anerkendelse og bekræftelse man modtager af omverden.

At skifte livsfase er at sige farvel til noget og gå ind i noget nyt. For nogle kvinder går det helt stille, roligt og helt naturligt, overgangen er glidende og de har sig selv med i processen. For andre kommer overgangsalderen buldrende med 200 km i timen, og det kan være virkelig voldsomt.

Hormoner i overgangsalderen

Det er ikke meningen at overgangsalderen skal være en lang perlerække af hæslige symptomer som søvnløshed, blødningsforstyrrelser, svedeture, ondt i leddene, hjernetåge, koncentrationsbesvær og meget andet. Her er det vigtigt at søge hjælp, for der er hjælp at hente når hormonerne dyk simpelthen er for voldsomt.

Som nævnt er det utrolig individuelt, hvor påvirket vi føler os af overgangsalderen. Min mor f.eks synes det var herligt, hun synes det var så skønt at slippe for menstruation, udflåd og diverse cyklusrelaterede symptomer. Hun synes det var endnu en spændende transformation i et kvindeliv. De få hedeture hun havde tog hun med humor og nysgerrighed, hun hoppede glad ud i hendes koldtvandsbad på terrassen, når de opstod.
Hendes mor og søster derimod tog hormoner forebyggende, altså flere år før overgangsalderen overhoved var indtrådt. Således mærkede de intet til den og de fortsatte vistnok mere eller mindre med de hormoner resten af livet. De var målløse over min mors hippieindstilling og endnu mere målløse da hun fandt perioden helt stille og rolig, og at hun tilmed med nysgerrighed og respekt betragtede hendes krop, og lod de ting udfolde sig, som var meningen.

Det er produktionen af vores kvindelige kønshormoner, østrogener og progesteron, som falder kraftigt og det er det, som kan skabe alle de her ubalancer.

Østrogen og progesteron bliver primært dannet i æggestokkene og har bidraget til hele vores reproduktive system, men også til vores muskulatur, bindevæv, elasticiteten i din hud og slimhinder. Æggestokkene stopper deres produktion og der dannes nu kun en smule i binyrerne og fedtvævet. Så det er ikke så underligt når vi føler os påvirkede.

Østrogen og overgangsalder

Østrogen har en stor sammenhæng med vores velbefindende, vores humør, energiniveau, hvor godt vi har det i kroppen, og det med at føle sig attraktiv. Progesteron har også indflydelse på humøret og så virker det beroligende. Begge hormoner passer også rigtig godt på vores hjerte, så derfor bliver det nu endnu vigtigere at passe godt på os selv

Hjernetåge i overgangsalderen

overgangsalder symptomerHjernetåge og koncentrationsbesvær er almindeligt i og omkring overgangsalderen. Det føles nærmest, som om vi er ved at blive lidt smådemente og hukommelsen er virkelig ikke noget at prale af. Disse tilstande handler meget om alle de ting, som ofte sker i de år vi er i overgangsalderen, børnene flytter hjemmefra, du er måske pludselig alene med din partner i et stort halvtomt hus. Måske blomstrer vi lidt op ved alt den nyvundne frihed men omvendt ved vi heller ikke helt hvad den skal bruges til. Powerkvinden kan komme op i os og vi får lyst til at gøre noget for os selv, men er alligevel ikke helt gode til det. Der kan opstå lidt identitetsforvirring og det i sig selv kan skabe lidt mental uklarhed.

Kropslighed i overgangsalderen

Udseendet forandrer sig naturligvis hele livet igennem, det er det naturligste i verden, tiden går og intet varer evigt. I overgangsalderen er forandringerne i vores udseende alderstegn, og i vores kultur er det ikke altid den letteste forandring at være i. Vores hår ændrer sig og bliver gråt og ofte tyndere. Huden bliver mere tør og løs især på underarme, hage og mave og ja faktisk også lår, ja nok alle steder egentlig.

Pigmentpletter og andre brune pletter dukker op. Numsen bliver også fladere og ja jeg kunne nok blive ved og det ligner jo unægtelig forfald og afdankedhed, stadiet lige før døden. Sådan kan det i hvert fald føles, hvis det hele går lige lovlig stærkt. Det mest underlige er at imens alt dette sker og du måbende kigger i spejlet, mens du gnider dine øjne og beder til at spejlbilledet bare var for sjov. Imens kroppen gør, helt hvad den er programmeret til, føler du stadig, at du er dit unge jeg inden i. Du forstår ikke hvorfor mændene smiler venligt til dig, som om du var deres mor og hvor blev alle blikkene, flirteriet og hele det spil kønnen imellem, mellem frugtbare mennesker. Er du for evigt ekskluderet fra ungdommens klub? Hvor faen blev det af?, du er jo stadig den samme! Du er jo ikke gået i hi i alderdommen og for øvrigt er du da heller ikke SÅ gammel!

Maden vi spiser i overgangsalderen har kolossal betydning

overgangsalder zoneterapi og akupunkturDer er lavet flere store undersøgelser ang. symptomernes intensitet i overgangsalderen. Hvad er typisk til stede for kvinder, som er voldsomt plaget af overgangsalder og hvad med de kvinder,som kommer let og hel igennem disse år?
Her har kosten stor betydning. Den har så stor betydning, at det du spiser fra dag til dag har kontant afregning. Når kosten indeholder godt med grøntsager, æg, rugbrød, fisk og fjerkræ kan det mindste symptomerne markant. Hvidt sukker er, som vi ved det allerede, en kæmpe skurk og kan opildne stort set alle overgangsaldersymptomer. Så er du ramt big time, så prøv, som det første at undlade sukker.

Hvorfor forbereder vi os sjældent på overgangsalderen?

Da vi gik fra at være børn og til at være i puberteten, var vi rimelig forberedte både via undervisning i skolen, i tv og andre steder. De fleste af os havde rimelig godt styr på, hvornår vi kunne forvente menstruationen og hvad der ellers ville ske i de efterfølgende år. Måske havde vi set vores ældre søskende forandre sig helt vildt. Det er tydeligt for enhver når et ungt menneske går i puberteten. Det er også tydeligt for enhver når en kvinde bliver gravid og bliver mor, og mange vil stå parat og elske at være en del af det.

Overgangsalderen er ikke helt så tydelig. En kvinde kan sagtens gå rundt i flere år og have det virkelig underligt indeni, uden at ane hvorfor, eller uden at der bliver taget det mindste hensyn til. Med mindre hun har synlige hedeture, foregår det hele i vores indre og for mange er netop dette livsfase-skifte ikke det mest spændende kapitel at være en del af. Det er søreme ikke alle som min mor, som bare synes det er vidunderligt og naturligt.

Naturlighed og embracement

Tror nu alligevel vi kan lære lidt af mit mødrende ophav. Vi skal huske at overgangsalderen ikke er en sygdom, men en helt naturlig del af vores liv og gennemsnitlig varer den ca 10 år.

Overgangsalderens hemmelige superkraft, hvordan finder vi den?

Vi går i overgangsalderen når vi ikke længere har flere æg, som er i stand til at modnes. Det er et kæmpe stort privilegium at komme i overgangsalderen. Det er tegn på, at vi er her, at vi faktisk lever og moderjords visdom udfolder sig og gør vores krop optimal for næste fase. Når jeg tænker over det, er det forbundet med dyb taknemlighed. For husk lige på alternativet!

Overgangsalderen er ikke kun en tid med fysiske forandringer, men også en periode for dyb, personlig udvikling og måske spirituelle indsigter. Den inviterer os til at omfavne forandringen, ikke som et tegn på aldring, men som et vidnesbyrd om livets cyklusser og vores evige forbindelse til naturens rytmer.

I denne overgang finder vi muligheden for at genopdage os selv, at lytte mere indgående til vores kroppe og sjæle, og at træde ind i en fase af visdom og styrke. Det er en tid, hvor mange kvinder fortæller om en fornyet følelse af frihed og selvbestemmelse, et øjeblik, hvor livets prioriteter bliver klarere, og relationerne dybere og mere meningsfulde.

At omfavne overgangsalderen handler om at se skønheden i denne naturlige proces, at fejre den frihed, den bringer, og at værdsætte den visdom, der følger med alderen. Det er en invitation til at pleje sig selv på et dybere niveau, at praktisere selvkærlighed og tålmodighed, og at udforske nye veje til fysisk og åndelig velvære.

Overgangsalderen er ikke en afslutning, men en transformation; den markerer ikke tabet af ungdom, men fødslen af en ny æra af styrke og indsigt. Ved at omfavne denne fase med åbenhed og positivitet, kan vi låse op for dens mange gaver og indgå i et nyt kapitel i vores liv med taknemmelighed, mod og glæde.

Jeg er spændt på min egen proces, umiddelbart tænker jeg at tage det som min mor og hvis nogle symptomer bliver trælse, vil jeg med garanti supplere med noget alternativ behandling som zoneterapi eller kropsterapi. Det har ofte en rigtig god effekt og det gode er, at det påvirker kroppens eget helbredelses system, sådan at kroppen selv finde balancen igen.

Lad os derfor fejre overgangsalderen som den kraftfulde overgang den er, og hilse de ændringer, den bringer, velkommen med et åbent hjerte og sind. Ved at gøre dette, kan vi ikke blot navigere gennem denne fase med større lethed og urkraft, men også opdage en dybere forståelse af os selv og den verden, vi lever i. Overgangsalderen er ikke blot en fysisk tilstand, men en åndelig rejse, der byder på rig mulighed for vækst, fornyelse og oplysning.

Alt er præcis som det skal være.