Over 22 års erfaring ✽ RAB Godkendt ✽ Centralt placeret i København

HVAD SKAL DER TIL FOR AT VÆRE FRUGTBAR?

Hos Huskdigselv behandler vi mange kvinder, der ønsker at bliver gravide. Fertilitet er et af klinikkens specialer og her har vi samlet nyttig viden om kroppens fertilitets-hormoner og hvad der skal til for at en kvinder bliver gravid.

Det er en forudsætning for befrugtning at der findes et modent æg og at der er sæd til stede på det rette tidspunkt. Ægløsning indebærer som regel at der frigøres et enkelt æg fra æggestokken. Kun i et tilfælde af 100 modnes og frigøres 2 æg samtidig og her er der mulighed for tveæggede tvillinger. Ægløsning sker ca. halvvejs i kvindens cyklus og befrugtning sker kort tid efter at et modent æg har forladt æggestokken. I enkelhed foregår befrugtning ved at en sædcelle trænger ind i en ægcelle hos kvinden. Befrugtningen sker normalt i den ene æggeleder 12-14 dage inden den forventede næste menstruation. 48 timer efter befrugtningen består det befrugtede æg af 4-6 ens celler og delingerne fortsætter mens det befrugtede æg transporteres gennem æggelederen til livmoderen. Det befrugtede æg når livmoderen efter 5-7 dage og sætter sig fast i slimhinden omtrent på det tidspunkt, hvor den næste menstruation ville være kommet. På dette tidspunkt kaldes det et embryon, eller et kim til et foster.

I de fleste tilfælde sker befrugtning som resultat af at en kvinde og en mand har haft samleje, men i nogle tilfælde er fertiliteten nedsat og her er der mulighed for at få hjælp til befrugtningen gennem fertilitetsbehandling. Det kan være i form af insemination, IVF-behandling eller ICSI-behandling.

HVAD GØR DE FORSKELLIGE HORMONER?

Kvindens cyklus er drevet af flere hormoner, der skal spille sammen for at en graviditet lykkes. Kvindens cyklus styres overordnet af follikelstimulerende hormon og luteiniserende hormon fra hypofysens forlap. Østrogen og progesteron produceres i folliklen og i det gule legeme. Hormonerne påvirker udviklingen af æg i æggestokkene og udviklingen af slimhinden i livmoderen og sørger for at graviditeten kan blive vedligeholdt.

Follikelstimulerende hormon (FSH)

I starten af kvindens cyklus producerer hypofysen follikelstimulerende hormon. Hormonet påvirker æggestokkene til at modne æg. Kvindens æggestokke indeholder små forstadier til ægceller, der kaldes follikler. Ved fødslen indeholder æggestokkene hundrede tusinder af follikler og det er denne reserve af æganlæg, der bruges ved hver cyklus i kvindens kønsmodne fase. En follikel er opbygget af en ægcelle omgivet af et cellelag. Når folliklen under cyklus udvikler sig vil ægcellen blive større og det omkringliggende cellelag vokser og der opstår et væskefyldt hulrum. Den fuldmodne follikel har en diameter på ca. 1,5 cm.

Luteiniserende hormon (LH)

Det er ligeledes hypofysen der producerer luteiniserende hormon. Ægløsningen udløses af en stigning af det luteiniserende hormon og sker når folliklen er færdigmodnet. Folliklen brister og væsken vil skylle ægcellen af sted mod æggelederen, der har form som en tragt, som kan fange ægget. Hvis ægget befrugtes sker det i æggelederen.

Østrogen og progesteron

I starten af cyklus er niveauet af østrogen i kroppen lavt. Niveauet vokser i takt med at folliklen vokser frem mod ægløsning. Så snart ægløsning er sket vil den tomme follikel blive omdannet til det, der kaldes det gule legeme. Det gule legemes vigtigste funktion er at producere østrogen og progesteron som sørger for at slimhinden i livmoderen bliver tyk og næringsrig og dermed egnet til at modtaget det befrugtede æg. Østrogen forhindrer samtidig, at der bliver produceret flere æg gennem negativ feedback til hypofysen, så den holder inde med produktion af FSH. Progesteron får kropstemperaturen til at stige 0,5 – 1,0 ºC lige efter ægløsningen. Temperaturen holdes på dette lidt højere niveau frem til næste menstruation. 

Hvis der ikke sker en befrugtning vil det gule legeme gå til grunde – og faldet i de hormoner, som det gule legeme producerer. vil gøre at slimhinden afstødes, altså at menstruationen indtræffer.

HCG

Hvis der er sket befrugtning vil ægget danne graviditetshormonet HCG og denne produktion fortsætter, når ægget sætter sig fast i livmoderslimhinden og der bliver dannet en moderkage, som også udskiller: HCG. HCG giver besked til det gule legeme om at fortsætte med at producere østrogen og progesteron for at opretholde livmoderslimhinden og dermed vedligeholde graviditeten. HCG giver besked til hjernen om at standse den normale menstruationscyklus, hvorved graviditeten bevares. Det er niveauet af HCG, der måles i en graviditetstest.

Timing – hvornår er chancen størst

Ægløsning sker normalt i gennemsnit 14 dage før menstruationens 1. dag. Når ægget har løsnet sig kan det det blive befrugtet i ca. 1 døgn. Mandens sæd er levedygtig i 3 døgn efter samleje. Der er derfor chance for at blive gravid 4-5 dage i hver cyklus. Chancen for at blive gravid er størst, hvis du og din partner har sex i dagene op til ægløsning.

FAKTA OM FRUGTBARHED

  • Fertilitet betyder frugtbarhed. Det er en kvindes evne til at blive gravid eller en mands evne til at gøre en kvinde gravid. 
  • Både kvinden og manden skal være fertile for at en graviditet bliver en realitet.
  • I Danmark er 85% af befolkningen fertile.
  • En almindelig frugtbar kvinde vil have 85% chance for at blive gravid inden for 12 måneder.
  • 15% af alle par oplever på et tidspunkt i deres liv at være infertile, hvilket vil sige, at de har forsøgt at blive gravide 1 år uden at det er lykkedes.
  • Halvdelen af de 15% som ikke er blevet gravide i løbet af første år, vil blive gravide i løbet af de følgende år, hvis de fortsætter med at forsøge.

HVORDAN KAN ZONETERAPI HJÆLPE DIG TIL AT BLIVE GRAVID?

Psykisk og fysisk stress, dårlig søvn, livsstil, træning, miljø, langvarigt brug af p-piller, aborter og mange andre ting, kan påvirke din hormonbalance og dermed din cyklus. Zoneterapi kan hjælpe din krop til at komme i balance. Zoneterapi er både afstressende, beroligende og giver et godt flow i kroppen og på den måde kan zoneterapi bidrage til regulere din cyklus. Dermed øges chancen for fertilitet. Hvis din menstruation er meget uregelmæssig anbefaler vi, at du i en periode får zoneterapi en gang om ugen. Vi har gode erfaringer for at cyklus efter et antal behandlinger bliver mere regelmæssig. Hvis din menstruation er regelmæssig og du søger at blive gravid, anbefaler vi at du kommer ugentligt fra 1. menstruationsdag og frem til ægløsning. Derefter holdes en pause frem til at du kan se, om du er blevet gravid i denne cyklus eller om din menstruation kommer.

https://www.regionsjaelland.dk/sundhed/geo/koegesygehus/afdelinger/fertilitet/Sider/default.aspx

Fertilitetspakke med 7 behandlinger

Fertilitetspakken hjælper dig til:

✽ At få sat ord på dine mange følelser

✽ At få stress og angst ud af dit system

✽ Konkrete fødseslforberedende værktøjer

✽ Massage og rebozo til din gravide krop

Pakke med 7 behandlinger

kr. 6.200,-

Zoneterapi for styrket fertilitet

Zoneterapi for fertilitet hjælper mod:

✽ At regulere din cyklus og hormonsystem

✽ Ro og balance I dit nervesystem

✽ Råd til din fertilitetsproces

✽ Et trygt rum til alle dine følelser og tanker

En behandling af 55 minutter

kr. 895,-