Over 22 års erfaring ✽ RAB Godkendt ✽ Centralt placeret i København

Tidlige tegn på fødsel

Du ved det godt. De færreste føder på deres terminsdato. Du ved også godt, at det er inden for termin fra 37+0 til 42+0. Måske kender du også statistikkerne for, hvor mange der føder før og efter den dato, du måske har markeret i kalenderen med hjerter eller brugt som password. Er du som de fleste – måske særlig førstegangsgravide, så forsøger du på alle tænkelige måder at regne ud og planlægge præcis, hvornår du skal føde. Og som terminsdagen nærmere sig bliver det sværere og sværere at holde ventetiden ud.

Du mærker efter. Er der tegn på noget? Men ved du egentlig, hvad det er, du skal mærke efter? Vi giver dig her et overblik over de tidligste tegn på fødsel og de sikreste tegn på fødsel.

Fødselsforberedelse København

De første, tidlige tegn på fødsel

Baby sætter sig fast i bækkenet

Før fødslen kan gå i gang, skal baby helst sætte sig fast i bækkenet. Nogle mærker, når baby skruer sit hoved ned i bækkenet og gør sig klar til at bevæge sig fra livmoderen ud i verden udenfor. Nogle sætter sig fast med numsen i bækkenet i stedet. Bliver baby født sådan, kalder man det en sædefødsel.

Når baby har sat sig fast, mærker du måske mindre bevægelse. Men du skal stadig mærke liv hver dag. Hvis du ikke mærker liv, skal du kontakte den fødeafdeling, du er tilknyttet. Selvom baby umiddelbart er klar til at blive født, når h*n har sat sig fast, er det ikke til at sige, hvornår fødslen går i gang. Mange babyer sætter sig fast længe før, fødslen går igang.

Maven synker

Måske har du kæmpet med sure opstød (pst, zoneterapi kan lindre det, hvis du døjer med det lige nu) den sidste tid af din graviditet og følt, at du kun kunne spise bittesmå portioner, fordi maven sad oppe under hagen. Men pludselig synker maven lidt. De sure opstød forsvinder, og der bliver både plads til mere mad og til at du kan trække vejret igen. Det er smart, for det er god fødselsforberedelse af sørge for, at energidepoterne er fyldt op, og at du har en god føling med din vejrtrækning.

Maven synker, fordi baby skruer sig længere ned i bækkenet. For de fleste sker det omkring to uger før fødsel, men det kan være længere, det kan være kortere. Nogle kan blive lidt forskrækkede over den nye fornemmelse af tyngde, fordi det kan føles som om, baby presse sig ud på et splitsekund. Men ro på. Det sker sjældent.

Zoneterapi mod sure opstød

Øget tissetrang

Fordi baby er trængt længere ned igennem bækkenet, øges trykket på blærevæggen. Livmoderen og blæren ligger nu tæt op ad hinanden, og derfor kan blæren godt reagere, når livmoderen trækker sig sammen. Det giver øget tissetrang. Begynder du at rende på toilettet flere gange i timen, kan det derfor godt være et af de tidlige tegn på fødsel.

Slimproppen går

Apropos toilettet er du måske begyndte at holde øje med slim i trusserne igen. Før du blev gravid, tjekkede du måske dit udflåd for at finde frem til tidspunktet for din ægløsning. Dit udflåd er nemlig mere slimet og fast op til ægløsning, end i resten af din menstruationscyklus. Her op til din termin er det igen tid til at holde øje med slim i trusserne eller toilettet.

Under hele din graviditet sørger den såkaldte slimprop for, at der ikke kan komme bakterier op i din livmoder via skeden. Men når fødslen nærmer sig, begynder din livmoderhals at blive kortere og åbne sig. Det betyder, at slimproppen løsner sig og måske glider ud i trusserne eller toilettet. Slimproppen kan gå flere uger, inden fødslen går i gang. Men for de fleste går slimproppen et par dage før eller under selve fødslen.

Slimproppen kan gå flere gange, så du behøver ikke at gå i panik, hvis du opdager slim i trusserne eller toilettet før din termin. Slimproppen er et tegn på, at din livmoderhals afkortes, og det indikere, at fødslen nærmere sig, men det er ikke et sikkert tegn på, at det er NU.

Tegnblødning

Vi bliver i studiet af trusserne og toilettet. Dit udflåd kan nemlig også blive en smule blodigt, når livmodermunden begynder at udvide sig og gøre plads til baby. Livmoderhalsen er fyldt med små blodkar, der kan sprænge, når din krop forbereder sig på fødslen. Der er derfor ingen grund til panik over en smule blod i bukserne, det er blot et tegn på, at din livmoder gør sig klar til at føde din baby. Igen er det ikke sikkert, at det er i dag eller i morgen eller i overmorgen. Tegnblødning er endnu en indikation på, at kroppen forbereder sig.

Diarre og opkastning

Måske har du hørt om klyx? At du på fødegangen kan blive tilbudt afføringsmidlet eller et lavement inden fødslen, så du kan tømme tarmene, inden du skal til at presse baby ud. Men kroppen forbereder sig også helt naturligt selv på fødslen, og nogle oplever at får diarre i dagene op til fødsel. Kroppen renser simpelthen ud og gør plads til, at baby kan passere.

Fordøjelsessystemet kan godt gå lidt i dvale, når fødslen nærmer sig, og alle kroppens kræfter sættes af til den kraftpræstation det er at føde et barn. Har du spist et større måltid, end kroppen har energi til at fordøje, kan det også være, at du kaster op.

Tidlige tegn på fødsel

Menstruationssmerter, lændesmerter og mavekramper

Måske havde du helt glemt, hvordan de føltes, menstruationssmerterne. Og hvorfor kommer de så pludselig nu? Nogle oplever smerter, som ellers kan være forbundet med menstruationen, når livmoderen arbejder og forbereder sig på fødslen. Nogle oplever det som murren, andre som lændesmerter eller kramper i den nederste del af maven.

Smerterne kan være optakten til dine veer, men er det ikke altid. Igen er det kroppen, der forbereder sig. For nogle er den forberedelsestid lang, for andre er den kort. Læg dig ned, hvis du kan, og forkæl dig selv med en god tv-serie, en god bog, chokolade eller hvordan selvforkælelse nu ser ud for dig.

Tiltagende plukkeveer

Nogle har mange plukkeveer igennem den sidste del af graviditeten, andre har nærmest ingen. Men oftest tiltager både i hyppighed og styrke plukkeveerne op til fødslen. Livmoderen spænder skiftevis op og slapper af som en træning til fødslen og for at gøre livmoderhalsen blødere og kortere.

Selvom dine plukkeveer kommer ofte og føles voldsommere, er det ikke nødvendigvis et tegn på, at du er ved at gå i fødsel. Men bliver du bekymret, skal du ringe til fødegangen.

Rastløshed, redebyggeri og dårlig søvn

Mange oplever en lidt ubehagelig uro i kroppen lige op til fødslen, som om det ikke rigtigt er muligt at finde hvile. Nogle bliver frustrerede over uroen, andre bruger rastløsheden på at færdiggøre redebyggeriet: folde de sidste stofbleer helt rigtigt, pakke hospitalstasken om for 117. gang eller liiiige få købt lidt mere tøj til den lille ny. Den sitrende uro og de måske tiltagende smerter i lænd og underliv er ikke den bedste sovemedicin, og mange har svært ved at sove i fødslens spæde start. Samtidig snurrer tankerne sikkert rundt om den forestående fødsel.

Skiftet fra helt naturligt at føle sig træt og tung i kroppen sidst i graviditeten til den pludseligt sitrende uro kan virke ret overvældende. Måske forvirrende. Men kroppen er klog. Den signalerer med rastløsheden, at der er noget igang. Det er sikkert diffust og nervepirrende, men prøv at trække vejret igennem det og omfavn det med alt den indre ro, du kan mønstre. Hvis uroen får følgeskab af murren i underlivet, lændesmerter og tissetrang, så er det nok fordi, du skal føde snart. Træk vejret, og hvis du ikke kan sove, så forsøg i at hvile dig lidt i stedet.

Zoneterapi gravid

De sikre tegn på fødsel

Vandet går

Det er mest på film, at fødsler begynder med, at vandet går. Ude i virkeligheden begynder kun 8 % af alle fødsler med, at vandet går. Og det er sjældent med det filmiske plask. Nok nærmere som en stille siven. Hvad der sker, efter vandet er gået er meget forskelligt. For nogle begynder veerne med det samme, andre må til sidst sættes medicinsk i gang, fordi veerne ikke kommer af sig selv. Og så er der alle dem midt imellem.

Fra vandet er gået, kan der stadig gå flere døgn, før du ser din baby i øjnene. Der er ingen grund til at haste af sted på hospitalet, men det er en god ide at ringe og orientere fødegangen om, at dit vand er gået. Aftal med dem, hvornår du skal komme ind og tag den ellers med ro. Nu ved du, at fødslen er i gang. At vandet går, er et sikkert tegn.

Veer

Et andet sikkert tegn er veer. Men hvor sikker er du på, om du har plukkeveer eller veer? Det er noget helt andet. Særligt, hvis du er førstegangsfødende. Forskellen på plukkeveer og rigtige veer er, at plukkeveer forbereder kroppen på fødslen, mens rigtige veer er sammentrækninger af livmoderen, der skal presse baby ned i bækkenet og åbne livmodermunden. Men måske fornemmer du dem ikke så forskelligt.

I begyndelsen kan der gå lang tid mellem veerne, men på et tidspunkt begynder de oftest at blive mere regelmæssig. Du kan eventuelt hente en app, der kan tracke veerne, eller du kan bruge et helt almindeligt ur og notere ned. Hovedreglen er, at du skal ringe til fødegangen, når der er 3 til 4 minutter mellem veerne, og hver ve varer cirka 1 minut.

Rebozo gravid igangsættelse

Hvad kan du selv gøre for at sætte fødslen igang?

Der er mange myter om, hvad du selv kan gøre for at sætte fødslen i gang. Du kan drikke hindbærbladete, spise dadler og ananas. Gå på trapper og have masser af sex. Men sandheden er, at vi ved meget lidt om, hvorfor en fødsel begynder.

Det, vi ved, er, at hormonet oxytocin har en afgørende betydning for fødslen. Oxytocin kaldes også kærlighedshormonet, og det virker fremmende for dine veer, hvis kroppen ellers er klar til fødslen. Det er derfor, at kys, kram og sex, men også gravidmassage og rebozo kan bidrage til at sætte fødslen i gang.

Fra uge 37+0 tilbyder vi også fødselsmodende zoneterapi og igangsættende zoneterapi. Vi har mange og gode erfaringer med det. Tjek bare vores instagram for beretninger fra kvinder, der har besøgt vores smukke lokaler på Nybrogade som noget af det sidste, før de gik i fødsel.

Flere jordemødre tilbyder også hindeløsning fra terminsdato som igangsættelse.