Over 22 års erfaring ✽ RAB Godkendt ✽ Centralt placeret i København

Har du symptomer på overgangsalder? Læs meget mere her:

Er du i overgangsalderen og oplever du, at overgangsalderens symptomer præger din hverdag og tærer på din livskvalitet? Så har vi gode erfaringer med at zoneterapi kan lindre mange af overgangsalderens symptomer.

I denne artikel har vi samlet nyttig viden til dig om hvorfor symptomerne opstår, og hvad du selv kan gøre for at lindre dem.

Fakta om overgangsalderen

De hormonelle forandringer i overgangsalderen indebærer for de fleste kvinder gener og symptomer i forskelligt omfang. Nogle kvinder oplever kun få gener, mens andre i mange år kæmper med flere gener, som de oplever begrænser dem fysisk og påvirker deres livskvalitet negativt. I bogen, Overgangsalderen, bedre end sit rygte, skriver Lotte Hvas, at cirka en tredjedel ingen symptomer får.
En tredjedel får symptomer, som de kan leve med. Den sidste tredjedel får symptomer, som præger deres hverdag meget – for nogle så meget, at de søger behandling med hormoner. Vores erfaring er, at du ikke behøver tage kunstige hormoner for at genfinde balancen. Zoneterapi er en nænsom, men effektfuld metode til at genfinde netop den hormonelle balance.

Gener i overgangsalderen

Zoneterapi er en nænsom og effektfuld metode til at balancere hormonerne i overgangsalderen.

Rundt regnet 70 procent af alle kvinder oplever et eller flere symptomer i deres overgangsalder. For nogle er symptomerne milde, for andre så voldsomme, at de vælger at tage hormoner i overgangsalderen.
Andre tænker, at de må bide tænderne sammen og holde ud, mens overgangsalderen står på.
Det er muligt at lindre mange af overgangsalderens symptomer gennem kost, søvn og motion. Små hverdags-hacks kan gøre en stor forskel. Booker du tid hos os får du ikke bare en zoneterapeutisk behandling, der hjælper dine hormoner i balance. Med udgangspunkt i dine specifikke gener og hverdagsvaner taler vi om, hvor du nemt kan justere lidt og få mere overskud.

Typiske gener er:

  • Hede- og svedeture
  • Blødningsforstyrrelser
  • Tørre slimhinder
  • Stress
  • Dårlig søvn
  • Æbleform og øget vægt
  • Smerter i led
  • Ændring i hud, hår og dårligt syn
  • Humørsvingninger, hovedpine og dårlig hukommelse 

Det kan være lettere at leve med forandringerne, hvis du ved, hvorfor de opstår, og hvad man selv skal gøre for at lindre symptomerne.
Overgangsalderen er ikke en periode, der bare skal overstås, men en vigtig livsperiode, hvor du skal have det godt. Det kan være svært at få et overblik over, hvad du kan gøre – og det vil vi gerne hjælpe med.
Derfor har vi her samlet en oversigt over de mest almindelige gener i overgangsalderen. Vi giver en kort forklaring på, hvorfor de opstår og forslag til, hvad du selv kan gøre for at få det bedre. Du vil se, at søvn, kost, motion og reduktion af stress spiller en afgørende rolle for regulering af hormonbalancen, styrkelse af kroppen og for velvære. Det er faktorer, der er vigtige hele livet igennem, men som er endnu vigtigere i overgangsalderen, hvor kroppen er inde i en helt naturlig omstillingsproces.En proces som belaster kroppen og for nogle giver mange gener. Beskrivelserne her er generelle. Vær opmærksom på, at der altid kan være individuelle hverdagsfaktorer på spil, som vi kun kan tage med i betragtning til en individuel behandling.

Derudover er der flere symptomer, som opleves af kvinder i overgangsalderen, men som ikke nødvendigvis har sammenhæng med hormonelle forandringer, men mere hænger sammen med at kroppen ældes. Nogle symptomer er ikke i sig selv udløst af hormonelle forandringer, men er en følge af overgangsalderens gener – f.eks. kan træthed og uoplagthed skyldes, at man sover dårligere på grund af natlige hede- og svedeture. Til en behandling vil vi hjælpe dig med at skille tingene ad og sætte ind der, hvor du vil mærke størst effekt.

Hvad udløser hede- og svedeture?

Hede – og svedeture er nok det symptom, som alle forbinder med overgangsalderen. For mange er det største problem ved hede- og svedeture, at de ofte kommer om natten og forstyrrer søvnen. Hedeture opleves som varme, der spreder sig hurtigt i hele kroppen. For nogle giver de rødmen i ansigtet. Svedeture er sjældnere, hvis de kommer, opstår de efter hedeturen. De fleste oplever dem som mere ubehagelige. Man mener, at hede- og svedeture opstår på grund af et lavt eller svingende niveau af østrogen. Et lavt niveau af østrogen påvirker hypothalamus, som er det center i hjernen, der regulerer kroppens temperatur. Man kan sige, at hypothalamus i overgangsalderen bliver forvirret og reagerer anderledes, end den plejer på små temperaturforandringer. Selv små udslag i kroppens temperatur får hypothalamus til at forsøge at regulere kropsvarmen. Det gælder f.eks. den lille sænkning af temperaturen, som naturligt opstår, når vi sover. Pludselig forstår hypothalamus det sådan, at vi fryser, og så sætter den temperaturen op. Efter kort tid opfatter hypothalamus det modsatte – nu har vi det varmt, og så sender hypothalamus signaler til kroppen om, at hjertet skal banke hurtigere, og de små blodkar i huden skal udvide sig, og at der skal produceres sved. Alle funktioner, der sikrer at kroppen nedkøles igen.
Før menstruationen er endeligt stoppet, altså menopausen, vil det oftest være sådan, at der er hedeture i forbindelse med menstruationen. Efter menopausen er det mere tilfældigt, hvornår hedeturene kommer. Perioden med hede- og svedeture varer typisk i et par år.

Hvad kan du gøre mod hede- og svedeture?

Der er erfaring for at det hjælper med at regulere temperaturen, ved at sove med sokker på om natten. Du kan også bidrage til at regulere temperaturen ved at sove køligt men ikke for koldt (så kan det udløse hedeture), stabilisere din kropstemperatur ved at sove med en bomulds t-shirt eller eksperimentere med dyne og sengetøj. Der er nogle, som har gode erfaringer med silkesengetøj. Om dagen er det vigtigt at have tøj på, som kroppen kan ånde i, og hvor du kan regulere varmen løbende ved at tage noget af eller på. Dybe åndedræt, når en hedetur er under optræk, frisk luft og vand kan hjælpe til at tage toppen af hedeturene om dagen.
Vejret kan også have stor betydning for udløsning af hedeture. Ud over temperaturforandringer, kan forskellige ting udløse hede- og svedeture. Det er meget individuelt, hvad det er, der fungerer som trigger. Du kan være nysgerrig på, hvad der får dine hedeture til at ske og søge at undgå at trigge dem.

Typiske triggere er: kaffe, alkohol, rygning, krydret mad, varm mad og drikke samt nogle former for medicin. Et ustabilt blodsukker og stress har også en negativ virkning på kroppen, og spiller en stor rolle for hede- og svedeture. Derfor bliver sund kost, eventuelt med flere små måltider dagligt, motion og mindre stress vigtige knapper, du kan skrue på.

Nemme tips til natten:

  • Reguler temperaturen ved at sove med sokker på
  • Sov køligt, men ikke for koldt
  • Stabiliserer din kropstemperatur ved at sove med bomulds t-shirt
  • Eksperimenter med dyne og sengetøj – nogle har gode erfaringer med silkesengetøj

Typiske triggere:

  • Kaffe
  • Alkohol
  • Rygning
  • Krydret mad
  • Varm mad og drikke
  • Nogle former for medicin

Hvad er blødningsforstyrrelser?

De fleste kvinder oplever blødningsforstyrrelser op til overgangsalderen. Uregelmæssige blødninger kan begynde flere år inden sidste menstruation, og perioder med uregelmæssig menstruation kan afløses af perioder, hvor menstruationen igen bliver regelmæssig frem til menopausen, hvor menstruationen helt holder op.
Blødningsforstyrrelser er, når menstruationen afviger fra den normale cyklus. Cyklus bliver vekslende i længde, og menstruationen kan veksle i omfang og styrke. Nogle oplever meget kraftige menstruationer. Måske opleves symptomer på PMS mere kraftigt. Årsagen til blødningsforstyrrelserne er, at æggestokkenes hormonproduktion i begyndelsen af overgangsalderen bliver svingende. Blødningsforstyrrelser er normalt i overgangsalderen. Men du skal kontakte lægen, hvis du har mange pletblødninger eller blødning ved samleje og ikke er blevet screenet for livmoderhalskræft. Hvis du frygter at være blevet gravid, eller har kraftige blødninger og dermed muligvis lav blodprocent, skal du også kontakte lægen.

Hvad kan du gøre i forhold til blødningsforstyrrelser?

I Huset Huskdigselv er Izabella og Thea klar til at hjælpe dig med dine specifikke gener i overgangsalderen. Gennem behandling og vejledning kan du med små ændringer gøre en stor forskel.

Du kan bidrage til at stabilisere din hormonbalance og opnå større velvære og balance gennem:

  • Søvn
  • Kost 
  • Motion 

Kroppen restituerer under søvnen, og derfor er det vigtigt at få nok søvn om natten. Hormonbalancen påvirkes af stress. Især langtids stresshormonerne påvirker hormonbalancen. Derfor er det vigtigt, at sænke stressniveauet i kroppen. Bevægelse og motion dagligt bidrager til at sænke niveauet af langtids stresshormoner i kroppen og udløser samtidig lykkehormoner, der gør at man oplever velvære.

I forhold til kost er de almindelige kostanbefalinger er en grøn og grov kost et godt udgangspunkt for en fornuftig diæt, med mindre der er særlige forhold, som gør sig gældende, som f.eks. stor overvægt, allergi eller inflammatoriske tilstande i kroppen.
Omega-3 olie bidrager til at stabilisere hormonbalancen. Omega 3 får du gennem kosten, hvis du spiser fede fisk eller f.eks. hørfrø, chiafrø og sojabønner.

Tarmfloraen har også betydning for hormonbalance, og derfor kan det være en god ide at hjælpe kroppen til en god tarmflora ved at spise mælkesyrebakterier. For nogle vil de generelle råd stabilisere hormonbalancen og mindske blødningsforstyrelserne. For andre er der brug for mere individuelle justeringer, og så vil vi anbefale dig at booke en behandling så vi sammen kan få overblik over, hvad der vil være mest effektfuldt for dig

Hvorfor får du tørre slimhinder?

Slimhinderne  i skede og urinveje er meget påvirket af hormonbalancen. Underlivets slimhinder påvirkes af mangel på østrogen. Slimhinderne bliver tyndere og let irritable. Dette kan give gener i form af smerter under samleje, inkontinens og tendens til urinvejsinfektioner. Faldet i østrogen kan også indebære, at din sexlyst bliver mindre. De tørre slimhinder kommer oftest i årene efter menopausen.

Hvad kan du gøre mod tørre og irriterede slimhinder?

  • Omega 7 olie mod tørre slimhinder
  • Knibeøvelser og træning af bækkenbunden for at forebygge inkontinens og styrke slimhinderne. 

Tørheden i skeden og urinvejsinfektioner på grund af tynde og irriterede slimhinder kan også behandles lokalt med hormonpræparater. Lokal behandling med hormonpræparater øger ikke risiko for kræft. Derudover er det muligt at behandle tørre slimhinder i skeden lokalt med laserbehandling. Zoneterapi er også kendt for at kunne gøre mirakler for hormonbalancen

Stress

Der er mange, som forbinder overgangsalderen med stress. Men hormonforandringerne i overgangsalderen giver ikke i sig selv stress. Stress kan dog godt forværre symptomerne i overgangsalderen, og derfor er det vigtigt at sænke kroppens stressniveau.

Hvad kan du gøre for at mindske stress?

Kombinationen af zoneterapi og kropsterapi kan sænke stressniveauet i din krop og øge velværet i overgangsalderen.

Hvis du har mange gener i overgangsalderen kan det være et signal til dig om at tillade dig selv at mærke efter, hvad du har brug for og reagerer på det.
Måske har du brug for at sænke dit aktivitetsniveau og prioritere mere ro.

Overgangsalderen kan være anledning til at du overvejer, hvilke aktiviteter, der er vigtige og bidrager til livskvalitet, og hvad du eventuelt skal nedprioritere for at få det godt og mindske generne i overgangsalderen. Fysisk kan du styrke kroppen og nedbringe dit stressniveau gennem god kost og søvn, ved at sørge for afspænding og for motion. Som nævnt reducerer motion langtids stresshormonerne i kroppen, frigiver velvære hormoner og påvirker indirekte kønshormonerne. Du kan også nedbringe stressniveauet gennem åndedrætsøvelser, meditation og yoga.

  • Bevidste prioriteringer
  • Søvn
  • Kost
  • Yoga
  • Meditation
  • Åndedrætsøvelser

 

Vi har god erfaring med balancere stresshormonerne ved at kombinere zoneterapi og kropsterapi. En behandling vil typisk efterlade dig afspændt i kroppen og let i sindet.  

Dårlig søvn

Dårlig søvn bliver ikke udløst direkte af hormonelle forandringer, men mange af de andre gener i overgangsalderen kan gøre, at man sover dårligt. For mange er dårlig søvn en følge af hede- og svedeture om natten, smerter i kroppen og tørre slimhinder, der klør. Med alderen sker der også det, at pinealkirtlen bliver mindre og dermed producerer mindre af hormonet melatonin, som regulerer vores døgnrytme. Dit søvnmønster bliver også påvirket negativt af alkohol, kaffe og mangel på motion.
Derudover har kvinder helt generelt flere søvnproblemer end mænd.

Hvad kan du gøre for at sove godt?

  • Minimer dit indtag af kaffe, te, alkohol og energidrikke
  • Undgå at spise tunge måltider om aftenen, da protein hæmmer dannelsen af melatonin
  • Spis magnesium tilskud om aftenen – evt. i kombination med kosttilskuddet Baldrian
  • Sluk for skærme en time før sengetid

For at få en bedre søvn kan det være en god idé at undersøge, om der er noget udefrakommende som forstyrrer søvnen og så få gjort noget ved det. Det kan f.eks. være støj, temperaturen i rummet, din partner, for lidt mørke eller andet. Det kan også være stress og grublerier, som vækker dig og holder dig vågen. Hvis du lider af hede-og svedeture om natten, er det vigtigt at sikre at din kropstemperatur er nogenlunde reguleret. Som tidligere nævnt, er det en god idé at sove med sokker og en t-shirt og eksperimentere med forskelligt sengetøj, så du bedst regulerer temperaturen. 

Æbleform og øget vægt

kropsterapi behandling

Når vi bliver ældre, sker der et gradvist fald i hormonniveauet – ikke bare kønshormonerne, og hormonbalancen forandrer sig. Det fører til en række ændringer i kroppen, som mange forbinder med overgangsalderen, men som mere skyldes alder. Når vores kropsform ændres fra pæreform til æbleform – med mere fedt omkring maven – skyldes det faldet i østrogen. Det lavere østrogenniveau betyder, at hormonerne insulin og kortisol får mere magt i balancen.
Disse hormoner opbygger fedt omkring maven, når man spiser usundt og er stresset. Samtidig mindskes vores energibehov, når vi bliver ældre. Det skyldes, at vores samlede muskelmasse svinder, og derved bliver vores basale stofskifte mindre. Kort sagt forbrænder vi færre kalorier, når vi har færre muskler. Det betyder, at der er stor risiko for at tage på, hvis man spiser det samme, som man plejer, og ikke sørger for at øge forbrændingen gennem fysisk aktivitet.
Nogle kvinder får et lavere stofskifte med alderen, hvilket kan betyde, at de tager på eller har meget svært ved at tabe sig. Det kan derfor måske være relevant at få undersøgt dit stofskifte, hvis vægten driller. Det kan være hensigtsmæssigt at acceptere en mindre vægtøgning, fordi fedtvæv producerer østrogen, som nu ikke længere produceres i æggestokkene. Det østrogen, som produceres i fedtvævet kan bidrage til at reducere generne i overgangsalderen. Zoneterapi kan også bidrage til at balancere dine hormoner og støtte en sund fordøjelse.

Hvad kan du gøre for at få balance din vægt?

Zoneterapi kan balancere dine hormoner og mindske gener i overgangsalderen.

Grundlæggende skal din krop finde ind i en ny balance i overgangsalderen, og i takt med at du i øvrigt bliver ældre. For at holde vægten er du nødt til at følge med gennem fornuftige tilpasning af kost og motion – og det kan sagtens blive nødvendigt at spise mindre og anderledes og at dyrke mere motion, selvom du ikke tidligere har haft problemer med vægten. Motion er væsentligt både for at bevare muskelmassen og for at bevare og opbygge knoglemassen, og på den måde nedbringe risiko for knogleskørhed.

Smerter i led

Det er endnu ikke helt afklaret, hvordan østrogen påvirker vores led, men man mener, at de smerter i hænder og led, som mange kvinder oplever i overgangsalderen, kan hænge sammen med hormonel ubalance og at især et lavt østrogenniveau har en betydning, fordi østrogen bidrager til at holde inflammation nede. Når der er mindre østrogen, kan man således få smerter på grund af irritation og betændelsestilstande. Men der kan også være mange andre årsager til smerter i leddene, som også er relevante at tænke på i overgangsalderen. Det kan f.eks. dreje sig om stress, overvægt, gigt, usund kost, mangel på motion, for få muskler og allergi.

Kommer du til behandling hos os zoomer vi ind på lige netop de faktorer, der kan have betydning for dig, hvis du oplever smerter i leddene. Zoneterapi kan balancere dine hormoner, og vi kan også rådgive om kost, motion og allergi.

Hvad kan du gøre for at undgå ledsmerter?

Din krop ændrer sig i overgangsalderen. Derfor må du justere på kost- og motionsvaner, hvis du skal opretholde en sund hverdagsbalance.

For at mindske smerter i dine led er det igen vigtigt at forholde sig til kost og motion. Motion vil styrke skelet og muskelmasse og øge smidighed og bevægelighed. Hvis du har ondt i dine led kan du forsøge dig med antiinflammatorisk kost som primært består af grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, gode olier og fedt, fed fisk, fjerkræ men ikke kød fra 4 benede dyr. Gurkemeje og ingefær kan også lindre lette ledsmerter. Knoglestyrken påvirkes af østrogen.

Der kommer et fald i knoglestyrken i forbindelse med overgangsalderen. Knoglestyrken opbygges af rigtig kost og motion gennem hele livet. Kroppen skal bruge kalk og d-vitamin til at opbygge knogler, og derfor er det vigtigt for kvinder at tage et kosttilskud med kalk- og d-vitamin.

  • Antiinflammatorisk kost
  • Kosttilskud som kalk og d-vitamin
  • Motion

Ændringer i hud og hår og dårligt syn

Med alderen forandres også hud og hår, og synet bliver også dårligere. Ændringer i hud og hår hænger sammen med faldet i mængden af kvindelige kønshormoner, men kan også hænge sammen med livsstil. Rygning, soldyrkning og udsættelse for kemi slider på hud og hår. Øget hårvækst skyldes, at balancen mellem mandlige og kvindelige kønshormoner forskydes. Mandligt kønshormon giver øget hårvækst. Dårligt syn hører primært sammen med alder, men hvis du har tørre og irriterede slimhinder i øjnene, kan det hænge sammen med faldet i østrogen i overgangsalderen. Efter menopausen kan være en tendens til røde øjne, der løber i vand.

Hvad kan du gøre for at bevare flot hud og hår og et godt syn?

overgangsalderen

Bevar det gode humør og livskraften i overgangsalderen med zoneterapi og kropsterapi hos Huskdigselv.

  • C- vitaminer fra blandt andet citrusfrugter og grøntsager styrker kollagen i huden.
  • B-vitamin kompleks styrker energistofskiftet og styrker, hår, hud og negle. 
  • God vegetabilsk olie med omega 3 og omega 6 er godt for huden, fordi olierne styrker hudens evne til at binde fugt. 
  • Undgå kaffe og sort te, der giver et dårligt optag af vitaminer og mineraler. 
  • Omega 3 fedtsyrer fra blandt andet fed fisk hjælper dit syn sammen med vitaminerne A, E og C samt mineralerne zink og kobber.

Det er primært gennem kosten og ved at undgå at udsætte hud og hår får negative påvirkninger, at du kan skabe de bedste forudsætninger for flot hud og hår efter overgangsalderen. 

Humørsvingninger, hovedpine og dårlig hukommelse

Mange forbinder humørsvingninger med overgangsalderen, og der er en opfattelse af, at hormonerne har en indflydelse på humøret. Der er også forskning, der viser, at fald i kvindeligt kønshormon og store udsving i de kvindelige kønshormoner kan føre til depression. Det er der f.eks. evidens for i forhold til udløsning af fødselsdepression. Men dårligt humør, for lidt overskud og for meget træthed kan også være forårsaget af nogle af de øvrige overgangsalder gener. For lidt søvn, hedeture, gentagne blærebetændelser og øget vægt kan opleves som belastende og føre til træthed.

Hvis du har tendens til hovedpine og migræne kan du opleve, at det bliver værre i overgangsalderen. Det hænger også sammen med svingningerne i de kvindelige kønshormoner. Men også her er der flere faktorer, der spiller ind. Stress, mangel på væske og søvn kan forværre hovedpine. Mange kvinder synes, at de begynder at huske dårligt i overgangsalderen, og at de har sværere ved at koncentrere sig.
Det hænger sammen med det faldende østrogenniveau i kombination med, at f.eks. dårlig søvn og andre gener udmatter og tærer på det mentale overskud. 

Hvad kan man gøre for at få det godt psykisk?

Igen er kombinationen af søvn, kost og motion vejen til at få det bedst muligt og balancere hormonbalancen og nervesystemet, så du får energi, mentalt overskud, og en positiv livsindstilling også i overgangsalderen. Både zoneterapi og kropsterapi kan støtte dig i den proces. Hvis du stabiliserer dit blodsukker, vil du opleve at få færre humørsvingninger, mindre træthed og koncentrationsbesvær. Det er vigtigt at være aktiv og dyrke moderat motion, som udløser velvære hormoner. Det er også vigtigt fortsat at træne hjernen ved at være nysgerrig på livet og blive ved at lære nyt.

Supplere din kost med:

  • Magnesium, som virker afslappende og sænker stressniveauet. 
  • B-vitamin kompleks styrker hjernen og nervesystemet. 
  • Gingko Biloba, som styrker kredsløbet i hjernen.
  • Ginseng, som virker positivt på hukommelse og koncentration.

Zoneterapi for overgangsalder

Zoneterapi for overgangsalder hjælper med:

✽ Færre hedeture 

✽ Mindre træthed og øget overskud

✽ Færre humørsvingninger

✽ At mindske ømmme og hævede led

En behandling af 55 minutter

Kr 895,-

Kropsterapi

Kropsterapi hjælper med:

✽ Svære temaer I dit liv

✽ At blive mere tydelig

✽ At mærke dig selv bedre

✽ At få en konkret retning I dit liv

En behandling af 55 minutter

Kr  895,-